3 pași simpli către o raportare SAF-T fără griji! DETALII AICI →

Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura fără bătăi de cap”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Cei mai importanți 2 pași după înființarea firmei | Keez

Share this article

Timp de citire: 3 minute

Cuprins

Antreprenorii au și ambiție și voință. Sunt gata să facă orice pentru ideea lor. Etapa „înființare firmă”, mai precis spus înființare SRL sau înființare PFA, este primul pas către mult visata și binemeritata independență, atât financiară cât și operațională. Dar, din acest moment, cantitatea de informații cu care antreprenorii sunt asaltați din toate părțile devine destul de dificil de administrat. Un sprijin semnificativ vine însă din partea contabilului lor.

Oana Pastramă, Partener Keez și Expert Contabil autorizat CECCAR, explică în rândurile următoare care sunt cei 5 pași pe care un antreprenor la început de drum trebuie să îi facă după ce a trecut de etapa de înființare firmă.

Dragă Antreprenorule,

Dacă citeşti aceste rȃnduri, ȋnseamnă că deja ai în fața ta primele “documente juridice” ale firmei tale:

  • certificatul de ȋnregistrare, de care vei fi ȋntrebat sub denumirea de “CUI” de acum ȋnainte,
  • certificatul constatator (unde sunt menƫionate obiectele tale de activitate autorizate a fi desfăşurate),
    rezoluƫia de la ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului),
  • actul constitutiv (foarte important, dacă nu l-ai citit cu foarte mare atenție, acum este momentul).

Acestea sunt primele tale documente şi cele mai importante din punct de vedere juridic, documente ce reprezintă identitatea firmei tale. Ai grijă de ele, eventual scanează-le pentru a le avea, tot timpul, la ȋndemȃnă!

Iar dacă te afli pe această pagină, ȋnseamnă că deja eşti în a doua etapă a drumului tău ȋn antreprenoriat: acum cauƫi un contabil!

Ai auzit că “trebuie” să ai un contabil, cu siguranƫă, dar ştii pentru ce ȋƫi trebuie? Ei bine, contabilul este cel alături de care vei descifra taine contabile foarte utile pentru antreprenori şi care te va ajuta să prezini autorităților o imagine fidelă a activității tale dȃndu-ƫi sfaturi competente. Sfatul meu: ȋncepe colaborarea cu onestitate, curaj, şi, cel mai important, cu ȋncredere şi comunicare, totul pe principiul “ȋntreabă şi ți se va răspunde”.

Aşadar, eşti aici! Ai găsit ceea ce căutai! Acum ai contabil și tot ce ai nevoie este să faci primii tai 2 pași.

Primul pas, după ce ai găsit contabilul (evident, după ce ai semnat contractul de prestări servicii contabilitate şi te-ai asigurat că ai găsit un contabil autorizat, adică un expert contabil sau societate prestatoare de servicii contabile) este acela de a achiziƫiona RUC-ul, adică Registrul Unic de Control, registru ȋn care vor fi consemnate eventualele controale care ȋți vor trece pragul. Este o obligație pe care trebuie să o ȋndeplineşti ȋn maxim 30 de zile de la data înscrisă pe certificatul constatator eliberat de ONRC. Nu îți face griji despre cum vei face acest lucru! Contabilul tău îți va da toate detaliile.

Pentru a bifa pasul doi va trebui să faci un drum la notariat pentru procura necesară accesului SPV (Spatiu Privat Virtual)  şi depunerii declarațiilor fiscale. Cred că e utilă acum și o mică definiție: o procură este actul juridic prin care o persoană (numită mandant) desemnează o altă persoană (numită mandatar) pentru încheierea unui act juridic în numele său. Acest document este un act juridic unilateral, adică se semnează doar de cel care împuternicește (administratorul) și nu necesită prezenta la notariat a persoanei împuternicite.

În cazul nostru specific, această procură va fi întocmită pe numele contabilului, fiindu-i utilă şi necesară pentru a verifica/accesa SPV ori de câte ori este nevoie, precum şi pentru a depune declarațiile fiscale lunare sau trimestriale (de ceva vreme cozile interminabile de la ghișee au dispărut).

După parcurgerea acestor primi doi pași, ești oficial „în business”! De acum, ȋƫi urăm succes ȋn activitatea ta!

 

Urmărește pe blogul Keez alte articole cu sfaturi utile pentru antreprenori.

Articole similare:

Studiu contzilla.ro: 11 sfaturi pentru a avea o relație mai eficientă cu contabilul tău

Antreprenor la început de drum

Ghid de inființare firmă – Keez te învață tot ce trebuie să știi!

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: