3 pași simpli către o raportare SAF-T fără griji! DETALII AICI →

Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura fără bătăi de cap”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

De ce trebuie platit TVA la o factura de servicii externe

Share this article

Timp de citire: 4 minute

Cuprins

In momentul in care alegem sa cumparam bunuri sau servicii din strainatate (fie ca e vorba de un laptop bun sau de publicitate pe social media) e bine sa fim atenti la cateva elemente importante.

Alexandru Puiu, Director de Operatiuni la Keez, explica in randurile de mai jos de ce trebuie platit TVA la factura de Facebook, de exemplu, si ce e de facut in cazul facturilor din tari non-UE.

In cazul bunurilor situatia este relativ simpla pentru ca acestea au vama fizica. TVA-ul pentru bunuri se calculeaza (in plus fata de factura de la furnizor) si se plateste in vama. Pot exista situatii cand nu se plateste TVA (pentru persoane fizice in anumite conditii sau pentru anumite bunuri), dar in general firmele platesc TVA la importul de bunuri.

In cazul serviciilor, lucrurile nu mai sunt la fel de simple si e nevoie de reglementari speciale. Sa pornim de la un exemplu concret: sa presupunem ca exista doi furnizori, F din Franta si R din Romania, care presteaza acelasi serviciu, la acelasi cost si la acelasi pret, 100 EUR. O firma din Romania care vrea sa-l cumpere ar plati 119 EUR daca l-ar lua de la firma R (din Romania) si doar 100 EUR daca il cumpara de la firma F (din Franta).

Serviciile nu au vama fizica si prin urmare, achizitia de servicii se auto-declara de companie. Serviciul se considera consumat in Romania si se aplica legislatia si cota de TVA din Romania. Cu alte cuvinte, TVA-ul se calculeaza de firma cu cota TVA din Romania, aplicata la valoarea fara TVA din factura.

Daca nu ar exista reglementari speciale si nu s-ar plati TVA la achizitiile din strainatate, situatia ar dezavantaja firmele locale in fata celor din alte tari. Ba chiar ar genera nenumarate incercari de evitare a platii TVA.

Inca de la inceput e nevoie de o clarificare. Denumirea de „firma platitoare de TVA” lasa loc unei interpretari nefericite: unii antreprenori isi spun „daca nu sunt firma platitoare de TVA, atunci nu platesc TVA”. Nu este chiar asa, denumirea ar trebui sa fie: „firma nededucatoare de TVA”. Nimeni nu va factura acelui antreprenor, doar lui, fara TVA.

De exemplu, nu se va intampla niciodata ca acel antreprenor sa mearga la un Cash & Carry si sa le spuna ca el nu plateste TVA si sa primeasca o factura fara TVA.

Odata clarificat acest aspect, iata cum functioneaza mecanismul:

– facturile din UE vin fara TVA (asta daca datele au fost configurate bine in portalul partenerului, Facebook, de exemplu). In cazul acesta se poate crea impresia ca tot ce trebuie facut este sa platim factura catre Facebook si totul este Inchis. Nu este asa, factura vine cu obligatia de plata a TVA in Romania – daca esti neplatitor de TVA, platesti luna viitoare, daca esti platitor de TVA aplici taxare inversa si practic nici nu platesti, dar nici nu deduci TVA, generand acelasi efect final.

– daca datele nu au fost configurate bine in contul din portalul partenerului (mare atentie: trebuie introdus codul de TVA valabil in VIES in acest portal, altfel facturile vor contine TVA-ul din tara respectiva), factura din UE ar putea sa contina deja TVA. Din pacate, situatia aici este extrem de neplacuta – va trebui platit inca o data TVA-ul din Romania.

Exista si situatia speciala In care facturile din unele tari non UE nu vor putea fi controlate. Daca au TVA sau o taxa similara, o vor pune pe factura. Pentru acestea sigur va trebui platit TVA in Romania.

Ca specialist in domeniu, inteleg ca acesta e genul de informatie stufoasa care te poate pune in dificultate daca nu ai cunostinte serioase in domeniu. Ca antreprenor, cel mai bine este sa ai langa tine un expert care sa te ajute. La Keez, noi punem la dispozitia clientilor o intreaga echipa de experti contabili autorizati CECCAR care intocmesc si depun declaratia D301 pentru firmele neplatitoare de TVA in care se mentioneaza separat valoarea serviciului si TVA-ul aferent. De aici, valoarea TVA-ului apare evidentiata in raportul “Datorii la Stat” din Platforma Online (sau in aplicatia de pe telefon) din luna in care s-au achizitionat serviciile, astfel incat sa poti sa stii permanent ce ai de platit catre stat.

Nu uita ca aceasta taxa nu respecta regulile standard: ea se plateste lunar, asa ca e important sa-ti verifici raportul Datorii la Stat in fiecare luna (il gasesti in platforma web sau in aplicatia mobila), ca sa nu te trezesti datornic fara voie.

 

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: