3 pași simpli către o raportare SAF-T fără griji! DETALII AICI →

Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura fără bătăi de cap”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

CEO-ul Keez: ”Rolul unui Guvern este să intervină, să corecteze anomaliile, dar întotdeauna trebuie să sprijine business-ul”

Share this article

Timp de citire: 2 minute

Cuprins

De la 1 ianuarie 2024, sistemul electronic RO e-Factura va deveni obligatoriu în România, potrivit noilor măsuri fiscale. Astfel, toate facturile vor fi emise în format electronic și vor fi încărcate în portalul ANAF. CEO-ul Keez, Daniel Mateescu oferit câteva clarificări  în cadrul emisiunii Business Club, difuzată pe canalul Digi24, referitor la acest subiect.

22 de milioane de facturi pe hârtie/an = 6.000 de brazi/an

Daniel Mateescu susține că în România circulă în fiecare lună peste 22 de milioane de facturi  pe hârtie (excluzând facturile de utilități) echivalentul a 6.000 de brazi de 10 m înălțime/ an și aproximativ 500 de brazi/lună. ”Dacă scăpăm de hârtii și trecem la asta, senzațional!”, adaugă acesta.

Serverele ANAF-ului – o mare provocare

CEO-ul Keez consideră că serverele ANAF-ului ar putea constitui o problemă. În momentul în care e-Factura va deveni obligatorie, orice furnizor care vrea să trimită unui client o factură nu-i mai poate trimite pur și simplu o foaie. Acesta va fi nevoit să încarce un fișier electronic în format xml pe serverul ANAF-ului, în termen de 5 zile de la emiterea facturii, iar clientul să o descarce de acolo: ”Probabil că sunt niște proiecte foarte mari în spate dacă ANAF-ul își asumă că va face lucrul ăsta”, adaugă acesta.

În viitor statul va ști cât TVA ai de plată

Daniel Mateescu spune că e-Factura împreună cu noua declarație SAF-T vor contribui la calcularea TVA-ului de către stat. Contribuabilul nu va mai depune decontul de TVA, ci îi va spune ANAF-ul cât anume trebuie să plătească taxe. ”În viitor statul va ști fără să mai declari tu cât TVA ai de plată, ceea ce este un lucru foarte bun. Efectul este unul pozitiv (…)  Rolul unui Guvern este să intervină, să corecteze anomaliile, dar întotdeauna trebuie să sprijine business-ul”, susține CEO-ul Keez. 

 

Puteți viziona întreaga emisiune aici de la minutul 33:10.

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: