3 pași simpli către o raportare SAF-T fără griji! DETALII AICI →

Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura fără bătăi de cap”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Firmele controlate de ANAF sunt selectate acum de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza

Share this article

Timp de citire: 2 minute

Cuprins

Potrivit acordului de cooperare semnat la 22 ianuarie intre ANAF si CNSP, de acum Comisia Nationala de Strategie si Prognoza va analiza si selecta contribuabilii pentru controalele fiscale, iar ANAF va realizeaza inspectiile aferente.

Care este motivul intocmirii acordului intre cele doua institutii?

 

Se pare ca motivul acestei colaborari a fost cauzat de ,,economia neobservata”, care a crescut la 21% pe parcursul anilor 2017 si 2018. Se discuta de o suma estimata la 180 miliarde de lei valoare bruta nefiscalizata. Cresterea numarului contribuabililor cu risc fiscal ridicat reprezinta motivul verificarii atat de CNSP, cat si de ANAF ulterior, prin inspectiile fiscale.

 

Astfel, de acum CNSP va comunica lunar celor de la ANAF situatia contribuabililor care necesita controale periodice. In acelasi timp, ANAF va raporta catre CNSP informatii referitoare la rezultatele controalelor efectuate.

 

Ce presupune o inspectie fiscala?

Inspecția fiscală reprezintă activitatea ce are ca obiect verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale, corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor în legătură cu stabilirea obligațiilor fiscale de către contribuabil/plătitor, respectării prevederilor legislației fiscale și contabile, verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare și a situațiilor de fapt aferente, stabilirea diferențelor de obligații fiscale principale”, conform actului normativ.

 

Astfel, orice incalcare a legislatiei de catre firme, fie ele mari, mici sau mijlocii, se sanctioneaza conform legii prin amenzile corespunzatoare.

 

Inspectia fiscala se realizeaza in spatiul companiei supuse controlului. Astfel, daca activitatea se desfasoara in mai multe sedii, inspectorii ANAF au dreptul verificarii fiecarui spatiu in parte, inclusiv a celor in care firma declara ca isi tine bunurile impozabile.

Inspectia fiscala ia prin surprindere companiile? 

Inspectia fiscala se anunta din timp, astfel:

 

• Companiile mari primesc o instiintare cu 30 de zile inaintea inspectiei;
• Companiile medii si mici vor fi anuntate in avans cu 15 zile.

 

Orice firma, indiferent de dimensiunea acesteia, poate cere o singura amanare, dupa primirea instiintarii inspectiei. Fiecare contribuabil este obligat sa raspunda si sa ofere informatii sau documente cerute de organul de inspectie in urma controlului: documente din dosarul fiscal al companiei si dar si date suplimentare care sa asigure corectitudinea declaratiilor sau care sa clarifice situatia companiei. Asadar, trebuie sa colaboreze si sa se supuna oricarei cerinte a inspectorilor ANAF.

 

Cat timp dureaza o inspectie fiscala?

Durata inspectiei fiscale variaza in functie de obiectivele controlului:

 

• Maximum 180 de zile pentru companiile mari si a celor cu mai multe sedii;
• Maximum 90 de zile pentru firmele medii;
• Maximum 45 de zile pentru firmele mici.

 

Cum te ajuta Keez?

Keez ofera clientilor sai servicii complete de contabilitate si garanteaza pentru responsabilitatea activitatii si a inregistrarilor efectuate de catre echipele de experti contabili. Astfel, ne angajam sa platim in locul tau in cazul in care esti amendat de catre ANAF. 

 

Pentru mai multe informatii, contacteaza-ne acum!

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: